SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru: Ceza infaz kurumunda bulunan yakınımı nasıl ziyaret edebilirim?
Yasada belirtilen yakınlık derecesinde olmanız ve idarece belirlenen saatlerde kuruma gelmeniz halinde yakınınızı haftada bir kez olacak şekilde kapalı, bir kez olacak şekilde Aylık açık görüş olarak ziyaret edebilirsiniz. - Belirlenen gün ve saatlerin dışında Makul sebep olması durumunda Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı izniyle ziyaret yapabilirsiniz.
Soru: Ziyarete gelirken nelere dikkat etmeliyim?
Kimlik paylaşım sistemi üzerinden elektronik ortamda kanuni yakınlığı tespit edilemeyenlerin veya hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen ancak T.C. kimlik numarası bulunmayan kan ve kayın hısımlarının akrabalık durumlarını, nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklar tarafından verilen resmi belgeler ile ispatlamaları gerekir.”
Üzerinizde ceza infaz kurumuna sokulması yasak olan kesici, delici aletler, silah, cep telefonu, sim kartı, şarj aleti gibi şeylerin bulunmadığından emin olunuz.
Kayıt ve arama gibi işlemler için ziyaret saatinden bir süre önce gelmeniz yararınıza olacaktır.
Vücudunuzda tıbbi nedenlerle takılmış bulunan platin vb. duyarlı kapının ikaz vermesine neden olacak malzeme varsa bunun takılı olduğuna dair belge getiriniz.
Soru: Ceza kurumunda bulunan yakınıma hediye gönderebilir miyim?
Dini bayram, yılbaşı veya doğum günlerinde bir kitap veya giysiyi koli yoluyla hediye olarak gönderebilirsiniz.
Soru: Görüş gününde yakınım cezaevinde değilse?
Görüş gününde tutuklu ve hükümlüler hastaneye veya mahkemeye gitmişler ise aynı gün dönüş yaptıkları saatten itibaren mesai saatleri dahilinde görüş yaptırılır.
Soru: Yakınımın ceza infaz kurumunda bulunduğunu nasıl öğrenebilirim?
Yakınınız ceza infaz kurumuna alındığının yakınlarına bildirilmesini hükümlü - tutuklu istemesi halinde belirttiği telefon numarası cezaevi görevlilerince aranarak yakınlarına bilgi verilir.
Soru: Ceza infaz kurumunda bulunan yakınım temizlik malzemelerini nasıl temin ediyor?
Hükümlü ve tutuklular kişisel ve çevresel temizlikleri ile ilgili maddeleri kurum kantininden temin edebilmektedirler. - Ekonomik nedenlerle temin edemeyenlerin bu tür ihtiyaçları, kurum idarelerince karşılanmaktadır.
Soru: Hükümlü/tutukluya dışarıdan kitap getirebilir miyim ?
Evet. Kapalı ziyaret saatleri içerisinde kitap getirilebilir.
Soru: Dışarıdan tutuklu/hükümlüye nasıl eşya gönderebilirim ?
PTT aracılığı ile ( lacivert ve yeşil renkler hariç ) Ödemiş M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü adresine gönderilebilir. İl içinden ve ilçelerden gönderilen koliler ile her ne surette olursa olsun PTT dışında herhangi bir özel kargo ile gönderilen koliler kesinlikle kabul edilmeyecektir.
Soru: Avukat görüş saatleri ne zaman yapılmaktadır ?
Hükümlü ile avukatı, meslek kimliğinin ibrazı üzerine, tatil günleri dışında ve çalışma saatleri içinde, bu iş için ayrılan görüşme yerlerinde, konuşulanların duyulamayacağı, ancak; güvenlik nedeniyle görülebileceği bir biçimde, açık görüş usulüne uygun olarak yapılır.
Soru: Yakınıma yiyecek içecek getirebilir miyim ?
Adalet Bakanlığının ilgili genelgesinde belirtildiği üzere Hükümlü ve Tutuklular kendilerine verilen iaşe harici ihtiyaçlarını kurum kantininden temin etmektedirler. Dolayısıyla dışarıdan kuruma yiyecek içecek girişi yasaktır. Açık görüş günlerinde hükümlü ve tutuklular daha önceden kantinden temin ettikleri yiyecek ve içecekleri yakınlarıyla görüş yerlerinde tüketebilirler.
Soru: Yakınımla ne kadar görüş yapabilirim ?
Adalet Bakanlığın konuyla ilgili yeni genelgesinde belirtildiği üzere görüş süresi yakınıyla görüşmeye başladığı andan itibaren geçerlidir. Bu görüşmeler yarım saatten az, bir saatten fazla olmaz.
Soru: Açık görüş günleri değiştirilebilir mi ?
Belirlenen kurallar çerçevesinde açık görüş günleri kurum idaresi tarafından belirlenmiştir. Değiştirilemez.
Soru: Yakınıma hangi eşyaları gönderebilirim ?
Her türlü çorap, şalvar ve içerisinde demir bulunan ayakkabı, lacivert, askeri renklerdeki kıyafetler ve deri grubu eşyalar alınmaz.
Soru: Tutuklu/Hükümlülerin yapabileceği telefon görüşmesi hakkında genel bilgiler ?
Hükümlü/Tutuklular, haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakılma veya kısıtlama cezası ile hücreye koyma cezasının infazı sırasında olmamak koşuluyla, idarenin kontrolünde bulunan ve kurumun uygun yerlerine yerleştirilen telefonlardan yararlandırılır.
Disiplin cezaları olsa bile, anne, baba, eş, çocuk ve kardeşlerin ölüm veya ağır hastalıkları veya doğal afet hâllerinde, hükümlü/tutukluların telefon görüşme hakları hiçbir şekilde engellenemez.
Açık ve kapalı kurumlardaki hükümlü/tutuklular; altsoy, üstsoy, eş ve kardeşlerinin ölüm, ağır hastalık veya doğal afet hâllerinde, kuruma ait telefon ve faks cihazından derhâl yararlandırılır. Bu hâlde, yapılan telefon konuşmaları o haftaya ait konuşma hakkından sayılmaz. Görüşmeler, tutanak ile belgelenir ve tutanaklar özel bir dosyada saklanır.
Kurum personeli hükümlü/tutuklulara tahsis edilen telefonları kullanamaz.
Hükümlü/Tutuklular, telefon görüşmesi hakkına sahip oldukları konusunda bilgilendirilir.
Hükümlülerin telefonla görüşme gün ve saatleri, kurumda bulunan telefon adedi, başvuru sırası, kurumun asayiş ve güvenliği dikkate alınarak idare tarafından belirlenir. Hükümlüler görüşebilecekleri yakınlarından bir veya birden fazla kişi ile haftada bir kez ve bir telefon numarasıyla bağlantı kurarak kesintisiz görüşme yapabilir. Herhangi bir nedenle görüşme gerçekleşememişse daha önceden bildirilen numaralardan bir diğeriyle görüşebilir. Konuşma süresi görüşme başladığı andan itibaren on dakikayı geçemez. Ancak tehlikeli hükümlü/tutuklu oldukları idare ve gözlem kurulu tarafından belirlenen hükümlüler 15 günde bir kez olmak ve on dakikayı geçmemek üzere sadece eşi, çocukları, annesi ve babası ile görüşebilir.
Telefonla görüşme ücreti, görüşmeyi yapan hükümlü/tutuklu tarafından karşılanır. Görüşme için kullanılan telefon kartları kurum kantininde satılır.
Anafartalar Mah.GÖLCÜK Yolu Üzeri 1257 Sokak no:4 Ödemiş/İZMİR
0 232 546 01 25 - 0506 600 62 62
0 232 546 01 24
odemis.mtcikadalet.gov.tr